Blaasontsteking

Blaasontsteking

Hoe kan je een blaasontsteking voorkomen?

13 juni 2019


Een blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën uit de darm. In 75-85% van de gevallen is dit de E.Coli bacterie. In de andere gevallen gaat het om Staphylokokken en een 3-tal zeldzame kiemen. Een blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen omdat zij een kortere plasbuis hebben en de bacteriën zo gemakkelijker tot in de blaas geraken. 


Andere factoren die de kans op een blaasontsteking vergroten zijn :


  • eerder een blaasontsteking gehad hebben
  • seksuele activiteit
  • diabetes (suikerziekte)
  • urine-incontinentie


Hoe herken je een blaasontsteking?

De meeste patiënten klagen van pijnlijk plassen, frequenter plassen en het gevoel van heel dringend te moeten plassen. Ook kan een blaasontsteking gepaard gaan met bloed in de urine. Patiënten herkennen de symptomen meestal van een voorgaande infectie. Vaginale symptomen zoals jeuk, een verhoogde afscheiding en klachten die langer dan een week duren, wijzen meestal op een ander probleem. Bij koorts en pijn in de flank of de onderrug moet opgelet worden voor een nierontsteking. 


Wat kan je zelf doen ter preventie?

Om terugkerende blaasonstekingen te voorkomen kan je op een aantal dingen letten :

  • veel drinken, zeker als het warm weer is of als je sport of veel zweet
  • goed uitplassen
  • plassen niet uitstellen bij aandrang
  • spermadodende glijmiddelen vermijden
  • plassen na seksueel contact

Preventief kan de inname van een veenbessenpreparaat met een voldoende hoge dosis van een gestandaardiseerd extract helpen bij het voorkomen van het aanhechten van de bacteriën aan de wand van de blaas. Dit preparaat doet ook de zuurtegraad van de urine toenemen. 


Wanneer en hoe behandelen?

Een infectie zonder klachten wordt enkel behandeld bij een zwangere vrouw. Bij een ongecompliceerde onsteking met milde tot matige klachten wordt er aangeraden om veel water te drinken en eventueel een preparaat met D-mannose in te nemen. Vraag raad aan je apotheker in verband met de dosering. Indien de klachten na 2 dagen niet verbeteren, moet er contact opgenomen worden met de huisarts zodat er een antibioticum kan opgestart worden. 

We spreken van een gecompliceerde blaasontsteking bij koorts, andere oorzaken (bv. van gynaecologische aard) of bij een uitbreiding naar het nierbekken of de nier. Ook een infectie die optreedt bij mannen, bij kinderen, bejaarden in een rusthuis, zwangeren of mensen met een verminderde weerstand wordt steeds als gecompliceerd beschouwd. In deze gevallen neem je best altijd direct contact op met je arts.



    BRONNEN

    www.gezondheidenwetenschap.be

    www.domusmedica.be