Muggen

Muggen en hun ziekten

Welkom zomer, hallo muggen!

25 juni 2019


De zomer is er! Aangename temperaturen, het zonnetje dat straalt en vooral blije gezichtjes! Maar één groot nadeel, we krijgen bezoek van onze irritante vriendjes, de muggen! In België en de rest van Europa kwam voornamelijk de huismug (of steekmug) voor. Een mug die, naast irritante jeuk en roodheid, niet al te gevaarlijk is. Sommige mensen reageren hier allergisch op, maar met behulp van een anti-allergicum en een lichte cortisonezalf is dit snel opgelost. Maar helaas komen er ook nog andere vriendjes van onze huismug op bezoek.


Dankzij de globalisering komen er meer en meer andere muggen voor in West-Europa, waaronder de tijgermug. Deze muggen verplaatsen zich met behulp van vrachtcontainers en de auto.

Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen deze tropische muggen, want ze kunnen op termijn ook heel wat tropische ziektes verspreiden waaronder Zika, Dengue, Chikungunya,...


De vrouwelijke tijgermug bijt voornamelijk overdag. Overdag moet je je goed insmeren met anti-muggenmelk. Aangezien ze twee tot acht uur werken moet je je zeker twee keer per dag insmeren. Er bestaan verschillende soorten antimuggenproducten. 'S nachts is het belangrijk om een muskietennet te gebruiken, eventueel geïmpregneerd met insecticide. 



Welke antimuggenproducten kan je gebruiken?


  • Citriodiol

Citriodiol is afgeleid van de etherische olie van citroeneucalyptus en dus van natuurlijke oorsprong. Het is 7 uur werkzaam tegen de tijgermug, de gewone steekmug en de zandvlieg, Tegen de malariamug is het ongeveer 6 uur werkzaam en tegen teken tot 5 uur. 

De gebruikelijke dosis is 20 tot 30%. Het mag gebruikt worden bij zwangere vrouwen en afhanklijk van de dosis ook bij baby's vanaf 3 maanden.


  • IR3535

IR3535 of ethylbutylacetylaminopropionaat is een niet-plantaardig insectenwerend middel dat vaak voorkomt in zonnecrèmes en muggenmelk. De gebruikelijke dosering ligt tussen de 20 en de 35%.

Een product met 20% IR3535 mag gebruikt worden bij baby's vanaf 3 maanden. De bescherming duurt 8u. Je moet voldoende product aanbrengen en laten drogen. Onder de 9 jaar mag dit product maximum 1x per dag aangebracht worden.

Een product met 30% IR3535 mag gebruikt worden vanaf 1 jaar. De bescherming duurt 8u. Het product moet 2 keer per dag aangebracht worden. Onder de 12 jaar is dit maximum 1x per dag.


  • DEET

DEET is een organische niet-plantaardige verbinding die gebruikt wordt tegen insecten. Het komt voor in dosissen van 30% en 50%. Dit product werkt het best tegen de malariamug. In malaria gebieden moet de dosis 50% zijn. Bij zwangeren en kinderen wordt een dosis van 20-30% aangeraden.

Een product met 30% DEET mag gebruikt worden vanaf 2 jaar. De beschermingsduur is 7u tegen de malariamug. Het moet 2 keer per dag aangebracht worden. Bij kinderen onder de 12 jaar is dit maximum 1x per dag.

Een product met 50% DEET mag vanaf 2 jaar. Het beschermt tot 10u lang. Moet 2x per dag aangebracht worden, bij kinderen onder de 12 jaar is dit maximum 1x per dag.


Belangrijke tips voor het gebruik van DEET:

  • Indien je de spray/roller voor de eerste keer gebruikt kun je die best eerst uittesten op een kleine oppervlakte op je arm of been.

  • Breng DEET aan op de onbedekte huid en niet overdadig insmeren.

  • Voorkom contact met lippen, ogen, open of geïrriteerde huid. Zeker opppassen met door de zon verbrande huid.

  • Was je handen na gebruik.

  • DEET vermindert de werking van zonnecrèmes. Gebruik daarom een hogere factor (minimum SPF 30). 

  • Indien je zonnecrème gaat gebruiken moet deze eerst aangebracht worden en dan een halfuur later het insecticide met DEET.

  • DEET kan ook aangebracht worden op de kleren, maar test dit altijd eerst uit op een klein stukje.

  • Pas op met plastieken horloges, brillen en dergelijke.

  • Smeer geen DEET op de handjes van kinderen zodat het product niet in de mond komt.

  • Als de bescherming niet langer nodig is dan moet het product best afgewassen worden.


Tijd voor vakantie!


Maar waar moet ik op letten? En waar zitten de gevaarlijkste muggen?

Hier volgt een kleine overzicht van de ziektes die kunnen voorkomen en in welk gebied.


  • Zikavirus


Het zikavirus wordt overgedragen door de Aedes-of tijgermuggen. Deze is vooral overdag actief.

Het virus op zich is niet zo gevaarlijk bij de mens. Er moet wel opgelet worden bij vrouwen

die zwanger zijn of zwanger willen worden. Het virus kan namelijk overgedragen worden

naar de baby en zorgen voor een miskraam of aangeboren afwijkingen.

Indien je geïnfecteerd bent met het zikavirus kun je last krijgen van milde symptomen zoals

jeukende huiduitslag. Na drie tot twaalf dagen kunnen er ook ergere symptomen optreden zoals koorts,

hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid en rode ogen. Deze verdwijnen na ongeveer zeven dagen.

Via onderstaande link kan je de verspreiding van het Zikavirus opzoeken. De ziekte komt vooral voor in Afrika, Amerika, Azië en de Stille Oceaan.

Waarop moet je letten als je toch naar een gebied gaat waar Zika aanwezig is?

Eerst en vooral moet je zeker zien dat je een muggenmelk mee hebt die sterk en lang genoeg werkt. Hiervoor kun je elk type repellent gebruiken, maar je moet zeker voldoende smeren, minstens twee keer per dag. Indien je een zwangerschapswens hebt kun je je best beschermen door een condoom te gebruiken tijdens jullie verblijf en tot drie maanden na terugkomst aangezien het zikavirus seksueel overgedragen kan worden. Indien nodig kan er een bloedcontrole gedaan worden om zeker te zijn dat niemand geïnfecteerd is. Als er symptomen optreden na terugkomst dan moet je direct naar de dokter. Gebruik ook enkel paracetamol tegen de koorts en geen aspirine of ibuprofen! 


  • Chikungunya


Het virus wordt ook overgebracht door de Aedes-mug (tijgermug) en kom vooral voor in de Indische Oceaan-eilanden, Azië, West-Indië en in het Afrikaanse continent. De symptomen treden op na vier tot acht dagen na de beet. De ziekte wordt gekenmerkt door brutaal opkomende koorts, gewrichtspijnen, griepachtige symptomen. Andere symptomen zoals opgezwollen hand/voeten en huiduitslag kunnen ook voorkomen. Er treedt meestal genezing op na een week. Bij sommige mensen kunnen de gewrichtspijnen nog enkele weken tot maanden aanhouden. De behandeling is vooral symptomatisch. De preventie bestaat uit het gebruik van insectenwerende middelen op basis van IR3535 of DEET. 


  • Dengue


Dengue of knokkelkoorts komt vooral voor in Zuidoost-Azië, de Caraïben, Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en Noord-Australië. Net zoals de eerste twee aandoeningen wordt dit virus ook via de tijgermug verspreidt. De symptomen zijn ernstige koorts, griepachtige symptomen, hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn, misselijkheid, braken en uitslag. De aandoening geneest vanzelf. Voor de koorts mag er enkel paracetamol gebruikt worden. 


  • Malaria


Malaria is de meest voorkomende tropische ziekte en komt voornamelijk voor in Afrika en sommige delen van Azië. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgedragen door de Anopheles -of malariamug. De symptomen zijn griepachtig zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Het is belangrijk om alert te blijven na een reis. Indien je je griepachtig voelt na de reis, is het noodzakelijk om naar de arts te gaan om malaria uit te sluiten!

De preventie van malaria bestaat eerst en vooral uit het preventief innemen van anti-malaria geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen moeten worden voorgeschreven door een arts.

Daarnaast gebruik je best ook een anti-muggenproduct met een hoge concentratie DEET (30-50%). s' Nachts kan je een muskietennet gebruiken, eventueel geïmpregneerd met insecticide. Een extra tip is om ‘s avonds lichtgekleurde kledij te dragen die de volledige armen en benen bedekken.

    BRONNEN

    www.bcfi.be

    www.itg.be