Wereld Astma Dag

Is je astma onder controle? Doe de test!

7 mei 2019


Wij nodigen u in graag uit in de apotheek voor een begeleidingsgesprek indien uw astma niet goed onder controle is.

Aand de hand van de 'Astma Controle Test' kan u hier zelf al een idee van krijgen. Astma is een aandoening van de longen waarbij de luchtwegen overgevoelig zijn. Door bepaalde prikkels ontstaat er zo een ontsteking van de longen. Tijdens een astma-aanval wordt de ontsteking acuut erger. Het slijmvlies in de luchtwegen zwelt en de spieren rond de luchtpijptakken trekken samen waardoor het ademenen moeilijker wordt. Typische symptomen van een astma-aanval zijn hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid


Astma kan uitgelokt worden door bepaalde externe prikkels of door inspanning.

Deze externe prikkels kunnen allergisch van aard zijn zoals pollen, huisstofmijt, stof, huidschilfers van huisdieren en sporen van schimmels. Maar ze kunnen ook niet-allergisch zijn en dan zijn het meestal virale infecties, maar ook sigarettenrook, verflucht, lijmgeur, geur van onderhoudsproducten en parfum kunnen astma-symptomen uitlokken. 

Inspanningsastma ontstaat het snelst bij koud en droog weer. Vochtige of iets warmere lucht gaat de luchtwegen iets minder snel prikkelen.


Deze ziekte is goed te behandelen maar gaat nooit weg. De geneesmiddelen gaan op de ontsteking werken en ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk last hebt van de hinderlijke symptomen. Er worden vooral puffers gebruikt met geneesmiddelen die lokaal in de longen werken. Het is wel zeer belangrijk dat deze puffers op de juiste manier gebruikt worden om een goede werking van het geneesmiddel te verkrijgen. Bij twijfel kan je onze instructievideo's bekijken.Wanneer is het raadzaam om je arts te contacteren?

  • als je hoest, piepende ademhaling of kortademigheid erger wordt
  • als je het gevoel hebt dat je geneesmiddelen niet meer goed werken of je gebruikt ze vaker dan voorgeschreven
  • als je klachten bij ziekte of koorts toenemen