Telefoon +32 3 449 63 46
Adres Floraliënlaan 513 - 2610 Wilrijk
Wat zijn aambeien?
Aambeien worden veroorzaakt door uitzetting en verzakking van het bloedvatrijke en zachte weefsel in en rond de anus. Tussen het einde van de endeldarm en het begin van de sluitspier zit een zacht weefsel met een netwerk van bloedvaten. Afhankelijk van de plaats van de zwelling, kan de aambei zowel inwendig als uitwendig voorkomen. Hemorroïden of speen zijn ook veel gebruikte synoniemen voor aambeien.
Het is belangrijk om de aambei op tijd te behandelen. Indien je te lang wacht, dan kan het zijn dat ze chirurgisch verwijderd moet worden.
Ze kunnen veroorzaakt worden door constipatie, diarree, zwangerschap en obesitas. Door deze vier oorzaken ontstaat er druk op het zacht weefsel waardoor er dan uitzetting of uitzakking ontstaat.
Aambeien kunnen onderverdeeld worden in vier fasen:
Niet elke aambei wordt gekarakteriseerd door een bloeding. Hier maken we een onderscheid tussen inwendige en uitwendige aambeien.
Wees wel alert bij bloed. Het kan ook zijn dat dit een symptoom is van een poliep. Je kan dan bij de apotheek een stoelgangtest halen. Bij een positieve test is het aangeraden om naar een gastro-enteroloog te gaan voor verder onderzoek.
Aambeien ontstaan door druk. Om ze te voorkomen is het dus belangrijk om de druk te verwijderen of te minimaliseren. De vorm van de stoelgang kan dus best zacht zijn. Hiervoor kan je best veel vezels eten en voldoende water drinken. Daarnaast is een goede wc-gewoonte aangeraden. Druk niet te hard en ga onmiddelijk wanneer je de drang voelt om te gaan. Hou het niet op, ook als dit pijn doet. Indien je diarree of constipatie hebt dan kun je dit best ook behandelen.
De behandeling van aambeien is voornamelijk gericht op het verminderen van de symptomen. Indien er constipatie aanwezig is dan is het nodig om laxeermiddelen te gebruiken. Daarnaast kan er een crème met pijnstilling en cortisone gebruikt worden zodat het branderig of jeukerig gevoel verdwijnt. En tenslotte kan er ook iets ingenomen worden om de vaten te versterken. Zo kan de aambei zich terug naar binnen trekken en wordt de druk beter opgevangen.
Indien de bovenstaande middelen niet helpen dan is het aangeraden om eens langs de gastro-enteroloog te gaan. Als je een aambei hebt dan kan je best niet te lang wachten. Ga eens langs bij de apotheker of huisarts voor de correcte behandeling.
BRONNEN
https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/aambeien-hemorroiden
https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/aambeien
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/indicatieteksten/aambeien